In 2018 verkocht de FCA-groep – Fiat, Alfa, Abarth en Jeep – in Nederland bijna 11.000 personenwagens, waarvan het leeuwendeel Fiat, 8.215 stuks zijn. In totaal komt FCA in Nederland uit op een marktaandeel van om en nabij de 2,75 procent.

PSA heeft met Opel, Peugeot, Citroën en DS een aanmerkelijk groter marktaandeel. Opel en Peugeot ontliepen elkaar in 2018 niet veel. Samen gingen er meer dan 68.000 over de toonbank. Voeg daar de 15.000 van Citroën en DS bij en er staat in Nederland een stevig verkoopkanon bij. Het marktaandeel komt dan op 18,7 procent uit.

Dat PSA de bovenliggende groep is moge duidelijk zijn. Dat de huidige vierhonderd verkooplocaties sterk worden ingekrompen is een open deur. Tel daar de gevolgen van de elektrificatie in de aftersales bij. De financiële terugval in de aftersales opbrengsten zal volgens de kenners minstens de helft zijn.

Woordvoerder Ellis Blasé van PSA zegt dat het niet verbazend is. “Deze move kwam voor ons net zo goed als een verrassing. Maar aan de andere kant verbaast het ons ook weer niet. We zijn een club die permanent in beweging is. Wat er concreet gaat gebeuren is bij ons ook nog niet bekend. In Nederland staan er op importeur niveau in ieder geval twee vestigingen in Amsterdam. We wachten het rustig en vol vertrouwen af.”

Lees ook: Fusie FCA-PSA rond