Van Mossel verdringt Stern in Dealerholding Top-100

Van Mossel heeft Stern Groep verdrongen van de eerste plek in de Dealerholding Top-100 van onafhankelijk kennisbureau Aumacon. Afgelopen dinsdag werd de 2019-editie gepresenteerd waaruit blijkt dat Van Mossel afgelopen jaar een verkoopgroei realiseerde van 30 procent.

Van Mossel verdringt Stern in Dealerholding Top-100

Stern verkocht vorig jaar 29.306 nieuwe (bestel)auto’s; 1,9 procent minder dan in 2017 en niet voldoende om de ambitieuze Van Mossel Automotive Groep nog langer voor te blijven. Vooral door tal van overnames klom Van Mossel naar een verkooptotaal van 31.375 stuks, bijna 30 procent meer dan in 2017. De totaalmarkt klom vorig jaar overigens met 5,1 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de grootste Nederlandse dealerholdings de markt definitief naar zich toetrekken. De 10 allergrootste holdings namen vorig jaar bijna 33 procent van de totale autoverkoop voor hun rekening, de Top-50 klom naar een marktaandeel van 64 procent en de 100 grootsten noteerden tezamen zelfs al bijna 78 procent van de markt. De omzetten van de topholdings namen dan ook flink toe.

“Voor de circa 300 kleinere autodealers resteren de kruimels”, aldus Clem Dickmann van Aumacon. De verwachting is bovendien dat de komende jaren veel kleine dealers van de grote volume- en premiummerken hun bedrijf alsnog zullen (moeten) overdragen aan Top-100 bedrijven. Dat betreft in veel mindere mate de dealers van merken als Suzuki, Mazda, Mitsubishi en Honda; deze merken worden veelal gedistribueerd via een fijnmazig netwerk van relatief kleine dealers. De interesse van de grote dealerholdings voor deze bedrijven en merken is doorgaans uiterst gering.

Tesla nieuw in Top-10

Op plek drie en vier van de lijst staan respectievelijk Emil Frey Nederland (v/h PGA Nederland) en Dealer Groep Pon. Tesla Motors– dat uitsluitend via (8) eigen outlets en internet verkoopt – is nieuw in de Top-10. Binnen dit topgezelschap realiseert Amega veruit het hoogste verkoopaantal per vestiging (1.326 stuks per vestiging). Van Mossel (532) en Stern Groep (444) blijven daar ruimschoots op achter.

Door tal van fusies en overnames kent Editie 2019 van de Top-100 negen nieuwe ‘gezichten’. Allereerst het fusiebedrijf Janssen Van Kouwen Automotive op plek 24. Verder: Zwartepoorte (75), Auto Smolders (77), Sutherland (79), Gerritse Hendriks (84), Jacob Schaap (86), Ambergen (89), Content Autogroep (91), en Auto Flevo (93).

Dealerholding Top-100 [2019]

Van Mossel verdringt Stern in Dealerholding Top-100 - Automobielmanagement.nl

Van Mossel verdringt Stern in Dealerholding Top-100

Van Mossel heeft Stern Groep verdrongen van de eerste plek in de Dealerholding Top-100 van onafhankelijk kennisbureau Aumacon. Afgelopen dinsdag werd de 2019-editie gepresenteerd waaruit blijkt dat Van Mossel afgelopen jaar een verkoopgroei realiseerde van 30 procent.

Van Mossel verdringt Stern in Dealerholding Top-100

Stern verkocht vorig jaar 29.306 nieuwe (bestel)auto’s; 1,9 procent minder dan in 2017 en niet voldoende om de ambitieuze Van Mossel Automotive Groep nog langer voor te blijven. Vooral door tal van overnames klom Van Mossel naar een verkooptotaal van 31.375 stuks, bijna 30 procent meer dan in 2017. De totaalmarkt klom vorig jaar overigens met 5,1 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de grootste Nederlandse dealerholdings de markt definitief naar zich toetrekken. De 10 allergrootste holdings namen vorig jaar bijna 33 procent van de totale autoverkoop voor hun rekening, de Top-50 klom naar een marktaandeel van 64 procent en de 100 grootsten noteerden tezamen zelfs al bijna 78 procent van de markt. De omzetten van de topholdings namen dan ook flink toe.

“Voor de circa 300 kleinere autodealers resteren de kruimels”, aldus Clem Dickmann van Aumacon. De verwachting is bovendien dat de komende jaren veel kleine dealers van de grote volume- en premiummerken hun bedrijf alsnog zullen (moeten) overdragen aan Top-100 bedrijven. Dat betreft in veel mindere mate de dealers van merken als Suzuki, Mazda, Mitsubishi en Honda; deze merken worden veelal gedistribueerd via een fijnmazig netwerk van relatief kleine dealers. De interesse van de grote dealerholdings voor deze bedrijven en merken is doorgaans uiterst gering.

Tesla nieuw in Top-10

Op plek drie en vier van de lijst staan respectievelijk Emil Frey Nederland (v/h PGA Nederland) en Dealer Groep Pon. Tesla Motors– dat uitsluitend via (8) eigen outlets en internet verkoopt – is nieuw in de Top-10. Binnen dit topgezelschap realiseert Amega veruit het hoogste verkoopaantal per vestiging (1.326 stuks per vestiging). Van Mossel (532) en Stern Groep (444) blijven daar ruimschoots op achter.

Door tal van fusies en overnames kent Editie 2019 van de Top-100 negen nieuwe ‘gezichten’. Allereerst het fusiebedrijf Janssen Van Kouwen Automotive op plek 24. Verder: Zwartepoorte (75), Auto Smolders (77), Sutherland (79), Gerritse Hendriks (84), Jacob Schaap (86), Ambergen (89), Content Autogroep (91), en Auto Flevo (93).

Dealerholding Top-100 [2019]